Ziua de marți, 4 iulie 2023, a fost declarată zi de doliu național, în memoria lui Serghei Muntean și Igor Ciofu, victime ale incidentului tragic care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău. Un decret în acest sens a fost semnat, astăzi, de președintele Maia Sandu.

„Pentru comemorarea lui Serghei Muntean și Igor Ciofu, victime ale incidentului tragic care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău în data 30 iunie 2023 și în semn de profundă compasiune și solidaritate cu familiile, rudele și apropiații victimelor, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret privind declararea zilei de 4 iulie 2023 zi de doliu național”, se arată în comunicatul de presă al Președinției.

Totodată, șeful statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, și lui Serghei Muntean, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră a MAI.

Igor Ciofu a activat în cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat în perioada 2006-2022, ocupând diverse funcții de execuție, până la gradul special de locotenent-colonel. Serghei Muntean a activat în cadrul Poliției de Frontieră din anul 2011, deținând funcția de agent-șef adjunct, iar de la începutul anului curent a activat  la Aeroportul Internațional Chișinău.

Amintim, vineri, 30 iunie, un cetățean al Tadjikistanului, Rustam Ashurov, în timp ce traversa frontiera de stat a Republicii Moldova, a atacat un polițist de frontieră, i-a luat arma și l-a împușcat, după ce l-a împușcat și pe un angajată din securitatea aeroportuară. Ambele victime au decedat.

presedinte.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.