A început sezonul de culegere a strugurilor pentru vin. Și dacă unii gospodari aleg să-i transforme în licoarea lui Bachus, alții îi scot la vânzare. Strugurii au împânzit piețele din capitală. Însă, problema principală este faptul că nu sunt cumpărători. Viticultorii spun că se tem că vor pleca acasă cu producția lor, chiar dacă prețurile s-au micșorat mult anul acesta.

„Fac bani în construcție și îi investesc în vii, nu cred să-mi răscumpăr eforturile. O să închid tot și o să plec în Franța, la lucru, acolo e mai bine, nu am atâtea bătăi de cap”.

Merlot, Chardonnay, Feteasca albă sau Muscat – la piață sunt struguri de toate soiurile. Dar în lipsa cumpărătorilor și în condițiile prețurilor mult mai mici față de anul trecut, majoritatea speră să-și răscumpere cel puțin investițiile. La profit, producătorii nici nu mai visează.

Deși se lasă tare așteptați de comercianții de struguri, cumpărătorii spun și ei că prețurile sunt mult mai mici, comparativ cu anul trecut.

„Comparativ cu anul trecut, prețul este mic, anul trecut costa 14 lei, acum 7, 8, fiecare deja cum vinde. Prețul a scăzut cu aproximativ 7 lei. Pentru vin cumpăr poamă, în magazin e bun, dar eu prefer să-l fac singur acasă, fac asta de ani de zile”.

Anul acesta, recolta de struguri din țara noastră ar putea fi cu până la 20% mai mică față de 2022, susține Oficiul Național al Viei și Vinului.

știri.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.