Viticultorii care nu doresc să își înregistreze plantațiile de viță de vie în Registrul Vitivinicol nu vor beneficia de subvenții din partea statului, mai mult ca atât ar putea fi penalizați. Anunțul a fost făcut de către Adrian Digolean, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova1.
„Ceea despre ce acum vorbim mai mult, o facem pentru a accelera procesul și deja trebuie să o facem într-un ritm mai îndesat, cu careva atenționări. Deoarece persoanele care nu înregistrează parcelele vitivinicole în registru se vor confrunta cu careva riscuri. Spre exemplu, nu vor putea vinde strugurii către producători, ceea ce le va afecta calitatea afacerii. La fel, nu vor beneficia de subvenții din partea AIPA și până la niște penalități administrative”, a declarat reprezentantul ministerului.
El a explicat că înregistrarea plantațiilor de viță de vie în registru este necesară pentru a urmări trasabilitatea produsului – în ce regiune sunt produse strugurii și ce fel de soi.
„Și nu este un moft al Ministerului Agriculturii, este o necesitate iminentă pentru a avea o relație foarte clară între cei care produc strugurii și cei care cumpără. Acest lucru la fel ne va permite ca să știm exact câte mii de hectare de viță de vie avem în Republica Moldova. Acest lucru ne va permite să cunoaștem cu exactitate ce soiuri avem. Vom anticipa necesitatea plantării altor soiuri”, a mai spus secretarul de stat.
El a anunțat că la moment în registru sunt înregistrate circa 50 de mii de hectare de viță de vie, dintre care 44 de mii de hectare – soiuri tehnice, adică soiuri care sunt folosite pentru fabricarea vinului.