Viorel Gîrbu: Anul trecut moldovenii au achitat cu 5,9 mld. lei mai mult pentru produsele petroliere, curentul electric și gaze


Anul trecut moldovenii au achitat cu 5,9 mld. lei mai mult față de anul 2020 pentru produsele petroliere, curentul electric și gazele naturale importate. Din această creștere, aproximativ 2,4 mld. lei sunt atribuite creșterii prețurilor. Cea mare pondere, aproximativ două treimi din cheltuielile asociate creșterii prețurilor, revine creșterii prețurilor pentru produsele petroliere, se arată într-o analiză realizată de către expertul economic Viorel Gîrbu, pentru INFODEBIT.

Potrivit studiului, consumul resurselor energetice importate în Republica Moldova a înregistrat un trend ascendent pe durata anului trecut, în pofida creșterii accentuate a costurilor acestora. Volumul importului gazelor naturale și a curentului electric s-a majorat cu 7% și respectiv 5,2%. În cazul produselor petroliere creșterea importului pe durata anului 2021 a fost de 13,1%, după scăderea de 10,4% înregistrată în anul 2020. Față de datele pentru anul 2019, importul de produse petroliere a crescut în 2021 cu 1,4%, pe când în cazul curentului electric și al gazelor naturale creșterea a fost de 9,3% și respectiv 14%.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne