Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, se declară nedumerit de faptul că Moldova vrea să achite doar 8,6 milioane de dolari către Gazprom, drept urmare a auditului. Conform lui, doar datoriile istorice și actuale ale Termoelectrica și CET Nord pentru furnizarea gazului natural constituie 46 de milioane de dolari.

Așadar, Moldovagaz va furniza o opinie scrisă detaliată, referitoare la rezultatele auditului cu privire la datoria față de Gazprom, informează BANI.MD.  În același timp, conform lui Vadim Ceban, restanțele Termoelectrica și CET Nord către Moldovagaz sunt documentate, iar compania deține toate actele necesare pentru a le confirma.

Miercuri, ministrul Energiei Victor Parlicov acuza Gazpromul că a aplicat motive politice atunci când a luat decizii în privința Chișinăului. Funcționarul a anunțat rezultatele auditului datoriei Moldovagaz și a informat că Republica Moldova este dispusă să achite doar 8,6 milioane de dolari, în timp ce pentru 276 milioane de dolari nu există documente confirmative, iar suma 400 de milioane de dolari din datoria Moldovagaz față de Gazprom nu este executabilă.

Nici declarațiile Moscovei nu au lipsit. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova afirmă că Gazprom este un furnizor de încredere, iar guvernarea din Republica Moldova ar trebui să își respecte obligațiile asumate față de concernul rus și „să nu politizeze domeniul energetic”.

La rândul său, concernul rus preciza că nu este e acord cu rezultatele auditului și că raportul nu a fost aprobat de Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz.

realitatea.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.