Urechean: Dacă guvernanții ar apela mai des la «suveran», ar fi mult mai stabilă puterea în stat


Azi se împlinesc 32 de ani de când a fost adoptată Declaraţia Suveranităţii de către primul parlament democratic al Republicii Moldova. Despre ce s-a întâmplat acum 32 de ani a vorbit fostul primar al municipiului Chișinău, Serafim Urechean, în cadrul emisiunii ”Tema” de la postul de televiziune ”Primul în Moldova”.

“Eu văd în Declarația de Suveranitate construcția unui stat suveran. Nu întâmplător în declarația de suveranitate scrie că «suveranul este poporul», căruia îi aparține puterea de decizie. Dar este foarte important să constatăm și noi toți, dacă s-a folosit suveranul, așa cum este stipulat în declarație, de drepturile lui până acum?(…) Suveranul nu s-a folosit niciodată de drepturile lui în Republica Moldova, nu a fost organizat niciun referendum(…) Cu părere de rău Declarația de Suveranitate a Republicii Moldova în acești 32 de ani a fost umbrită și nu este în vizorul cetățenilor. Sigur că ignorarea suveranului, duce și la slăbirea clasei politice și la acele coliziuni care le avem în formarea guvernelor. Dacă guvernanții ar apela mai des la suveran, ca prin referendum să se hotărască unele probleme cheie în stat, ar fi mult mai stabilă și puterea în stat, dar așa guvernăm în regim de urgență”, a declarat Serafim Urechean.

Declaraţia de Suveranitate a fost votată pe 23 iunie 1990 de către deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

[sc name=”replica_ro” ][/sc]

Youtube


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne