În cazul în care Curtea Constituțională (CC) va face cel puțin o trimitere la documentele din cauza penală ca temei pentru neconstituționalitatea Partidului „ȘOR” în cadrul sesizării respective a Guvernului, aceasta va înlocui sistemul de justiție penală. Opinia a fost exprimată de avocatul, deputatul Denis Ulanov, în cadrul ședinței la Curtea Constituțională.

„Îmi permit o astfel de presupunere, onorată instanță, poate nu am dreptate din punct de vedere juridic, dar dacă Curtea Constituțională, examinând sesizarea, satisfăcând-o, va face măcar o trimitere la actele din cauza penală ca un temei de neconstituționalitate, pur și simplu veți înlocui justiția penală. Pentru că veți admite probe care nici măcar nu au ajuns încă în instanță, neprezentate legal și studiate public la aceste ședințe, aceste documente vor fi deja prezentate de procurori în dosarul penal al partidului ca probe confirmate de Curtea Constituțională,” a spus Ulanov.

Avocatul a sugerat ca, ulterior, procuratura va face trimiteri la opinia respectivă a Curții Constituționale.

„Atunci procurorii o vor lua cu adevărat – noi, desigur, ne așteptăm la o altă decizie de la dumneavoastră – procurorii iau decizia Curții Constituționale, vin în instanță și spun „nu mai avem ce să vorbim, pentru că Curtea Constituțională a confirmat documentele pe care procuratura le-a prezentat pentru examinarea sesizării”, a explicat Ulanov.

El a spus că nu-și poate imagina cum s-ar putea întâmpla asta în incinta Înaltei Curți.

„Îmi pot imagina cum va face acest lucru un procuror, dar nu-mi pot imagina cum este permis acest lucru în clădirea Curții Constituționale printr-o decizie directă a Curții Constituționale”, a subliniat Ulanov.

La momentul redactării acestei știri, serviciile de presă al Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, CC nu au comentat aceste declarații.

youtube

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.