Transparența decizională la Parlament în continuare este afectată. La această concluzie a ajuns Asociația Promo-LEX urmare a monitorizării civice a ședințelor plenare din săptămâna trecută. Experții atestă că nici de această dată pe ordinea de zi a ședințelor plenare nu s-au regăsit inițiative legislative ale opoziției.
„Potrivit Regulamentului Parlamentului, inițiativele fracțiunilor parlamentare din opoziție, precum și cele ale deputații neafiliați din opoziție, au prioritate la întocmirea ordinii de zi a primei şedinţe în plen din fiecare a şasea săptămână din data începerii sesiunii parlamentare. În actuala sesiune, urmau să fie organizate, până acum, trei astfel de ședințe dedicate proiectelor opoziției, ceea ce, cu regret, nu s-a întâmplat”, se arată în raportul Promo-LEX.
Astfel, în ședințele din 8 și 9 iunie curent, potrivit asociației, transparența decizională a fost afectată în proporție de 46%, în cazul a 11 proiecte din 24 votate. Totodată, 10 proiecte au fost votate fără a fi solicitate sau acordate și publicate acte aferente, inclusiv avizul Guvernului, avizul Direcției Generale Juridice, avizul CNA și ale comisiilor permanente, precum și versiunea proiectelor pentru lectura a II-a. În cazul a 4 proiecte nu a fost respectat termenul legal, de cel puțin 10 zile lucrătoare, pentru prezentarea recomandărilor părților interesate.
„Un raport, un coraport și un aviz al Guvernului au fost publicate în cadrul ședințelor, inclusiv în timpul sau după votarea proiectelor. Dacă luăm în calcul această practică lacunară, atunci gradul de afectare a transparenței decizională crește la 54% (13 proiecte)”, se mai spune în raport.
Promo-LEX reiterează că toate actele aferente proiectelor de legi și mai ales rapoartele comisiilor permanente și avizele Guvernului trebuie publicate cu suficient timp înainte de examinare și votarea proiectelor, așa încât să poată fie consultate de toate părțile interesate.
În cazul a 6 proiecte de lege a fost restricționat dreptul deputaților, comisiilor permanente și fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 30 de zile după primirea proiectului.
Experții mai subliniază că Legislativul înregistrează restanțe în exercitarea controlului parlamentar. Rapoartele de activitate ale Comisiei Electorale Centrale și ale Băncii Naționale a Moldovei urmau să fie audiate în plen până la 1 iunie curent, iar cel al Agentului guvernamental – până la 31 martie.
Până la momentul difuzării acestei știri, serviciile de presă ale Parlamentului și PAS nu au comentat raportul Promo-LEX.