Țîrdea: Proiectul bugetului, propus de PAS, reprezintă interesele corporațiile transnaționale


Proiectul de Buget pentru 2022, elaborat de majoritatea PAS, reprezintă interesele Fondului Monetar Internațional, al Băncii Mondiale și ale altor corporații transnaționale și nu are nimic în comun cu nevoile cetățenilor Republicii Moldova. De această părere este deputatul socialist Bogdan Țîrdea, care în cadrul unui briefing de presă a criticat dur Bugetul pentru anul viitor.

“Voi ați alocat 1,6 miliarde de lei pentru compensarea creșterii tarifului la gaz pentru 5 luni, dar veți acumula la buget 3 miliarde de lei din accizele la carburanți. Asta înseamnă că voi scoateți din buzunarele cetățenilor 3 miliarde de lei, și puneți 1,6 miliarde. Dar de ce nu micșorați accizele, atunci și prețurile ar scădea. Acum înțelegem de ce benzina la noi este atât de scumpă”, spune Țîrdea.

Deputatul atrage atenția că deși guvernarea PAS declară că a majorat fondul de subvenționare în agricultură până la 1,5 miliarde de lei, în realitate 700 de milioane din acest buget sunt datoriile față de fermieri pentru 2021.

“Astfel, putem constata că fondul de subvenționare în agricultură este mai mic, decât în 2021, când a fost de 1,1 miliarde de lei”, mai spune Bogdan Țîrdea.

Deputatul PSRM atrage atenția că guvernarea PAS a prevăzut un deficit bugetar de 15 miliarde de lei, adică 6% din PIB, în timp ce legislația permite ca deficitul să nu depășească 2,5%.

“Pentru a acoperi deficitul voi planificați să luați credite de 9,2 miliarde de lei. Valoarea granturilor pe care mizați este de 1,3 miliarde de lei, dar mare atenție, din aceste granturi doar 440 de milioane sunt pentru nevoile cetățenilor, iar restul – 877,9 milioane, pentru tot felul de proiecte, mese rotunde… Asta e tot ajutorul din partea partenerilor externi”, susține Țîrdea.

Parlamentarul se arată mirat și de faptul că guvernarea vrea să obțină 500 de milioane de lei din privatizarea întreprinderilor de stat.

“Câte întreprinderi aveți de gând dă vindeți? 10? 20? 30? Moldtelecom? Cricova? Deja aveți experiența cu Air Moldova, Farmaco, Aeroport Catering!”, a constata Țîrdea.

Deputatul socialist a criticat și modul în care vor fi majorate salariile bugetarilor.

“Pentru profesori majorarea va fi de 5,6%, funcționari – 7,7%, armata și poliția – 8,6%. Astfel, salariul mediu al unui educator va crește cu doar 279 de lei, iar a profesorilor – cu 340 de lei. Deputații vor avea o leafă mai mare cu 1400 de lei, iar președintele țării – cu 1500”, spune Țîrdea.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne