În Republica Moldova nu există nicio organizație profesională a jurnaliștilor care să protejeze și să reprezinte interesele tuturor reprezentanților breslei, fără a le împărți în mass-media proguvernamentală și de opoziție. Această opinie a fost exprimată de jurnalista Svetlana Curmei în cadrul lansării platformei Stop Media Ban, care, potrivit autorilor, va deveni o platformă alternativă pentru toți reprezentanții presei, atât din Republica Moldova, cât și din străinătate.

„Astăzi, în Republica Moldova nu există nicio organizație profesională care să protejeze drepturile jurnaliștilor care sunt în această situație. Nu există nicio organizație care să reprezinte interesele tuturor jurnaliștilor, indiferent de poziția lor civică sau profesională, și care ar fi vocea tuturor. Iar acele ONG-uri care există, loiale autorităților, demult au devenit o organizație pentru un cerc restrâns de jurnaliști”, a spus jurnalista Svetlana Curmei.

Ea a menționat că este nevoie urgentă de o astfel de platformă, mai ales în condițiile actuale, când în Republica Moldova „libertatea de exprimare și libertatea cuvântului sunt restrânse în mod sistematic” și „toate acestea se fac sub sloganul combaterii propagandei și a dezinformării”.

Reamintim că astăzi, în Republica Moldova a fost lansată platforma pentru promovarea și apărarea drepturilor jurnaliștilor independenți – Stop Media Ban. Inițiatorii acesteia au anunțat că este o platformă neguvernamentală, non-profit și reprezintă o alternativă tuturor platformelor profesionale deja existente.

La momentul difuzării acestei știri, serviciile de presă ale Guvernului, Președinției și PAS nu au comentat declarațiile Svetlanei Curmei.

privesc.eu

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.