SUA: Bilanţul provizoriu în urma uraganului Ian depăşeşte 110 morţi


Bilanţul deselor provocate de uraganul Ian în Statele Unite a depăşit 110, în timp ce sute de mii de clienţi continuă să fie privaţi de energie electrică, informează agenţia Xinhua.

Cel puţin 110 de persoane, dintre care 105 în statul Florida şi cinci în statul Carolina de Nord, au murit din cauza uraganului Ian, potrivit unui bilanţ publicat miercuri de CNN.

Comitatul Lee din Florida a raportat 55 de decese, iar comitatul Charlotte, 24.

Preşedintele american Joe Biden s-a deplasat miercuri la Fort Myers din Florida survolând zonele afectate. Liderul de la Casa Albă a afirmat miercuri că “astăzi este vorba despre o Americă care se uneşte” în spatele Floridei devastate de uraganul Ian. Casa Albă, care a declarat stare de urgenţă în urmă cu o săptămână, a promis, printre altele, finanţare integrală timp de două luni pentru îndepărtarea resturilor şi lucrări urgente de consolidare.

Potrivit autorităţilor, reconstrucţia va dura luni de zile şi va costa peste 50 de miliarde de dolari.

Circa 300.000 de clienţi din Florida erau privaţi de curent electric miercuri după-amiază, potrivit PowerOutage.us.

Săptămâna trecută, uraganul Ian a atins zona de uscat în sud-vestul statului Florida, aducând furtuni catastrofale, ploi abundente, vânturi distructive şi inundaţii periculoase.

Joe Biden a declarat anterior că uraganul Ian “se va clasa probabil printre cele mai grave din istoria naţiunii”.

Pagubele provocate de vântul puternic şi de valurile de furtună sunt estimate la 28-47 de miliarde de dolari americani, potrivit CoreLogic, o companie de cercetare din SUA care estimează daunele în urma dezastrelor naturale.

agerpres.ro


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne