După mai mule verificări de laborator a calității apei și nisipului, specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică (CSP) Orhei au constatat că lacul de la „Orheiland” este sigur pentru scăldat. Au fost prelevate 14 probe de apă care ulterior au fost supuse verificării la laboratorul biologic și sanitaro-igienic. Potrivit șefului CSP Orhei, Ion Bolboceanu, rezultatele probelor sunt în conformitate cu prevederile și normele hotărârii respective a Guvernului.
Mai mult ca atât, potrivit lui Bolboceanu, înainte de începerea sezonului estival, au fost preluate probe și pentru monitorizarea febrilului holeric. În rezultat, nu a fost depistat embrionul aglutinat, care este de obicei prezent în apele din Republica Moldova.
„Conform rezultatelor expertizelor biologice care au fost efectuate s-a constatat, de asemenea, că în apa lacului de la „Orheiland” nu se dezvoltă organisme micro-biologice periculoase pentru sănătate”, au subliniat experții.
Totodată, și calitatea nisipului de pe plaja amenajată în jurul lacului a fost supusă verificării. Rezultatele probelor prelevate au demonstrat lipsa helminților pe plaja de lângă lac. Potrivit experților, de regulă, această bacterie periculoasă se dezvoltă pe plajele neîngrijite, unde au acces câinii vagabonzi, care fiind purtătorii acestor bacterii, contaminează nisipul de pe plajă, el fiind periculos pentru vizitatori. Din fericire, acesta nu este cazul plajei de la Orheiland – datorită faptului că lacul de la Orheiland, cât și plaja și alte spații adiacente sunt îngrijite și menținute în starea sanitară adecvată, bazinul acvatic respectiv este perfect sigur pentru scăldat.
De menționat că, la sfârșitul lunii iunie, responsabilii de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău au efectuat verificări similare în lacurile din capitală, iar după obținerea rezultatelor, au anunțat că, calitatea apei lacurilor din municipiul Chișinău nu corespunde standardelor sanitare, iar scăldatul în ele este periculos.