Spatari: Compensații doar pentru cetățenii vulnerabili energetic


Compensațiile la facturile la gaz și energie electrică vor fi oferite diferențiat, a anunțat ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari. Acesta spune că de ajutor din partea statului nu vor mai beneficia toți cetățenii, așa cum s-a întâmplat anul trecut, ci doar cei vulnerabili.

“Mecanismul va fi aproximativ același, adică vor fi compensații direct în factură, numai că acest ajutor va fi oferit diferențiat, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică. Creăm un sistem informațional prin care vom colecta de la cetățeni date privind profilul familiilor consumatoare de energie. E vorba de date privind veniturile familiei, cât la sută din bugetul familiei se duce pe energie, tipul de încălzire. Cei care se încălzesc centralizat, sunt mai vulnerabili decât cei care au centrale termice. Un alt criteriu este numărul de membri ai familiei. În baza acestor criterii va fi stabilit gradul de vulnerabilitate. Vor fi 6 categorii de cetățeni, de la extrem de vulnerabili până la categoria consumatorilor nevulnerabili”, a spus Marcel Spatari în cadrul unei emisiuni televizate.

Marcel Spatari declară că, mecanismul este unul țintit, astfel încât de cele mai mari compensații să beneficieze cetățenii cu venituri modeste. Ministrul spune că proiectul de lege va fi votat până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare.

[sc name=”replica_ro” ][/sc]

ipn.md


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne