Sondaj: Peste 20% dintre moldoveni nu au bani de strictul necesar


Peste 20 la sută dintre moldoveni spun că veniturile lunare nu le ajung nici măcar pentru strictul necesar, iar 40 de procente au bani doar pentru strictul necesar. Asta arată cel mai recent Barometru al Opiniei Publice. Alţi 26 la sută dintre cei chestionaţi susţin că salariile le ajung pentru un trai decent, dar nu îşi permit să cumpere bunuri scumpe. Cinci procente declară că reuşesc să îşi iar lucruri mai costisitoare, însă cu anumite restrângeri şi doar trei la sută dintre moldovenii intervievaţi spun că îşi permit orice.

Totodată, majoritatea moldovenilor sunt îngrijoraţi de preţurile mari ale produselor şi serviciilor. Alţi aproape 20 la sută se tem de sărăcie, iar 18 procente îşi fac griji din cauza războiului din Ucraina.

De asemenea, peste 11 procente dintre cei intervievaţi se tem cel mai mult pentru viitorul copiilor lor, iar aproape opt la sută sunt îngrijoraţi de criza financiară şi cea a gazelor. Pe locul şase în topul îngrijorărilor moldovenilor se află nivelul înalt al corupţiei din ţara noastră.

Sondajul mai arată că peste 65 la sută dintre moldoveni cred că lucrurile din ţara noastră merg într-o direcţie greşită. Iar peste 60 de procente dintre cei care au răspuns la întrebări susţin că situaţia este similară şi pe plan mondial.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice, aproape 30 de procente dintre cei chestionaţi consideră că situaţia social-politică din ţară poate fi îmbunătăţită prin schimbarea conducerii ţării.

Puţin peste 15 la sută cred că pentru asta trebuie modificat mecanismul de funcţionare a legilor, iar aproape zece la sută cred că pentru a îmbunătăţi situaţia din Moldova trebuie dezvoltate întreprinderile agricole.

Sondajul a fost realizat de CBS Research şi Institutul de Politici Publice la comanda Fundaţiei Friedrich Ebert în perioada 29 octombrie-10 noiembrie pe un eşantion de 1132 de persoane. Marja de eroare este de trei la sută.

Publika.md


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne