Scriitorul Spiridon Vangheli împlinește 90 de ani


Scriitorul Spiridon Vangheli împlinește astăzi 90 de ani. Este „Tatăl lui Guguță”, personaj a cărui cușmă este inconfundabilă și care a educat generații întregi. Prin năzbâtiile sale, prin trăiri și atitudine față de ceea ce i se poate întâmpla unui copil, prin rețete de comportament, Guguță a cucerit inimile a milioane de cititori.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, în prezent raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” a lucrat ca profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”. A debutat în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Guguță – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Guguță şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguță când era mic” etc.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu medalia „Mihai Eminescu”, cu „Ordinul Republicii”, cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al Artei şi cu cel de Scriitor al Poporului.

ipn.md


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne