Biroul de avocatură „DIGORE & PARTNERS”, care reprezintă interesele Guvernului la Curtea Constituțională în cazul verificării constituționalității Partidului „ȘOR”, s-a aflat în repetate rânduri în centrul unor scandaluri. Cel puțin, acest lucru este demonstrat prin documente, publicate pe telegram de portalul INDEX.

După ce actele au fost făcute publice, președintelui Comisiei pentru Etică și Disciplină din cadrul  Uniunii Avocaților din Moldova (UAM), Anatolie Barbacar, i-a fost solicitat un comentariu.  Acesta a confirmat că Uniunea Avocaților a recepționat recent o plângere din partea unui cetățean.

„Urmează Comisia colegial sa examineze și să se expună asupra petiției adresate. Acum e prematur să mă expun în privința aceasta și să spun că este abatere disciplinară sau nu,” a menționat Anatolie Barbacar.

Președintele Comisiei pentru Etică și Disciplină, UAM a comentat și cazul din 2021, când biroul de avocatură „DIGORE & PARTNERS” a fost sancționat disciplinar.

„Într-adevăr, la data de 19 iulie 2021, Comisia pentru Etică și Disciplină o adoptat o decizie prin care a fost aplicată sancțiunea disciplinară sub formă de avertizare pe motiv că nu era corect utilizat logoul și identificarea lui în casa de avocatură „DIGORE”. Or, atât prin prisma legii cu privire la avocatură, statutul profesiei de avocat, alte forme de identificare a profesiei de avocat ca Biroul Asociației de Avocați sau cabinetul avocatului în Republica Moldova nu este reglementată. Ulterior, judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, la data de 24 iunie 2022 a anulat decizia Comisiei pentru Etică și Disciplină, în prezent dosarul se află spre examinare la Curtea de Apel Chișinău. Următoarea ședință de judecată este stabilită pentru data de 6 iunie 2023, ora 12:00”, a spus Barbacar.

Amintim că în dimineața de 15 mai, pe rețelele sociale au apărut unele documente care ar demonstra că la finele lunii aprilie 2023, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a primit o plângere de la un cetățean potrivit căreia, Cabinetul de avocați „DIGORE & PARTNERS” a încasat bani de la un client, promițându-i că va rezolva problema cu care se confruntă. Cu toate acestea, așa cum se precizează în plângere, șeful biroului, Eduard Digore, nu și-a onorat promisiunile. Cazul ținea de privatizarea unui teren. Costul serviciilor de asistență juridică urma să fie de 3.000 de euro, 1.500 dintre care, clientul le-ar fi plătit în avans.

Un alt caz, în care Biroul de Avocați DIGORE & PARTNERS” a intrat în atenția Comisiei de etică și disciplină a Uniunii Avocaților a avut loc în iulie 2021. Potrivit deciziei comisiei din 19 iulie 2021, biroul a încălcat o serie de prevederi ale Codului Administrativ, Regulamentului activității avocatului și Codului de Etică al Avocaților din Republica Moldova. Contrar legislației actuale și formelor juridice oficiale de activitate ale avocaților, aprobate în țară, Biroul de avocați s-a auto-întitulat „Casa de avocatură „DIGORE” și a utilizat activ această denumire pentru a-și face publicitate. Mai mult, sub această denumire biroul nu a fost înregistrat nici în Registrul Public al Cabinetelor și Birourilor Asociate Ministerului Justiției al Republicii Moldova, nici la Uniunea Avocaților. Drept urmare, Comisia de etică a Uniunii Avocaților a constatat încălcarea disciplinei și a Codului deontologic al avocaților și a emis o pedeapsă sub formă de avertisment. În plus, Comisia a obligat Biroul de avocați “DIGORE & PARTNERS” să corecteze încălcările legislative admise, dar, până în prezent, avocatul Digore continuă să utilizeze această denumire atunci când reprezintă Biroul Asociat de Avocatură (BAA).

Biroul de avocați „DIGORE & PARTNERS” a devenit renumit datorită așa-numitului dosar „Diaspora vs. Moldova” în 2016, când a reprezentat interesele unui grup de compatrioți de-ai noștri, care acuzau statul că le-a încălcat dreptul de vot în străinătate, deoarece nu s-au ajuns buletine de vot la unele secţii electorale. Cu toate acestea, biroul a pierdut cazul în toate instanțele naționale, inclusiv la Curtea Supremă de Justiție, iar Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, la care biroul s-a adresat cu acest dosar, a dat dreptate statului.

Amintim că, Biroul de avocați “DIGORE & PARTNERS” reprezintă interesele Guvernului la Curtea Constituțională privind sesizarea de verificare a constituționalității Partidului “ȘOR”. Menționăm că, unul dintre reprezentanții Guvernului este avocat stagiar. Totodată, valoarea contractului semnat cu biroul, așa cum am fost informați anterior de către Guvern, este de 160 de mii de lei. În același timp, nu se cunosc toate condițiile contractului, dacă documentul prevede sau nu alte plăți în caz de câștig al cauzei (așa-numitul onorariu de succes) și nici suma reținută de către Guvern de la avocați, în cazul pierderii procesului.

De menționat că, Executivul are un reprezentant permanent la Curtea Constituțională, precum și avocați din oficiu ai Guvernului și ai Ministerului Justiției, dar aceștia nu sunt implicați în acest proces, iar Cabinetul de Miniștri nu a oferit niciun comentariu în această privință. Menționăm, de asemenea, că până de curând, în acest Birou de avocați a activat și actualul ministru al Justiției Veronica Mihailov-Moraru.

Serviciile de presă ale Ministerului Justiției, Uniunii Avocaților și avocatul Eduard Digore nu au  comentat deocamdată aceste informații.

tv6.md