Sandu a cerut crearea Curții Anticorupție, care să investigheze, în special, corupția în sistemul justiției


Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut Guvernului și Parlamentului să creeze Curtea Anticorupție. Potrivit preşedintelui, această nouă structură ar trebui să se ocupe de cazurile de corupţie în rândul reprezentanților sistemului judiciar. Declarațiile respective au fost făcute de către Maia Sandu în fața deputaților PAS, de la tribuna Parlamentului, unde a venit într-o vizită neanunțată.

O parte din discursul său, dedicată corupției, președintele Maia a început-o  cu critici la adresa judecătorilor. Potrivit spuselor sale, „corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei. Astfel, crede ea, „suntem datori și obligați în fața cetățenilor să pedepsim marii corupți și să nu le permitem să ne mai controleze țara”.

„Oricât de complicat ar fi, vom duce la capăt curățarea justiției”, a asigurat Sandu. Ea s-a arătat indignată de faptul că „în acești 2 ani justiția a avut independența să facă dreptate oamenilor. Dar nu a făcut-o”.

Președintele a menționat că țara nu are timp să aștepte „la nesfârșit” ca sistemul judiciar „să amâne propria curățare”, prin urmare, a cerut Guvernului și Parlamentului să instituie o Curte Anticorupție, care să investigheze, în special, corupția în sistemul justiției.

„Solicit Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare”, a declarat Sandu.

Discursul președintelui a fost întrerupt în repetate rânduri de aplauzele lungi și furtunoase din partea deputaților Fracțiunii PAS, singura care a fost prezentă  în sală. În discursul său de 40 de minute, Sandu a vorbit despre ireversibilitatea cursului de integrare europeană și că „europenizarea Moldovei ne poate uni pe toți”. Finalul discursului a fost întâmpinat la fel cu aplauze furtunoase  ale  deputaților partidului PAS aflat la guvernare, care s-au ridicat în picioare.

Este de menționat că deputații Fracțiunii „ȘOR” continuă să boicoteze ședințele plenare ale Parlamentului. Cei din Fracțiunea BCS au boicotat ședința de astăzi în semn de protest față de înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „română” în toate documentele oficiale, inclusiv în Constituție.

youtube

 

 


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne