Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru comiterea infracțiunii de neglijență în serviciu, în legătură cu atacul armat care a avut loc al Aeroportul Internațional Chișinău pe 30 iunie, soldat cu decesul a doi angajați.

Anunțul a fost făcut de Vasiloi, astăzi, 18 septembrie, care precizează că va coopera cu ancheta și că va prezenta și un raport. Totodată, el va solicita un concediu neplătit pe o perioadă de peste 30 de zile.

„Astăzi, 18 septembrie 2023, am fost informat cu privire la ordonanța emisă la data de 15 septembrie 2023, de către Procurorul cu misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale, în care am fost recunoscut în calitate de bănuit cu privire la pretinsa comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu, legată de evenimentele tragice ce au avut loc la data de 30 iunie 2023, în sala de sosiri din Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit prevederilor art. 197 al. 1 al. 3, procurorul nu a considerat necesară suspendarea mea provizorie din funcție.

Cu toate acestea, am considerat corect și în interesul transparenței să informez imediat Ministrul Afacerilor Interne despre atribuirea calității procesuale de bănuit în cadrul unei cauze penale. În calitate de conducător al instituției și având demnitatea de ofițer, cred cu tărie că este esențial să contribui ca organul de urmărire penală să colecteze toate probele și să efectueze urmărirea penală, pentru a clarifica toate circumstanțele cauzei penale și acuzațiile aduse.

De aceea, în semn de respect față de instituția pe care o conduc și față de cetățenii Republicii Moldova, voi prezenta un raport și voi solicita acordarea unui concediu neplătit pentru o perioadă de peste 30 de zile.

În încheiere, doresc să exprim din nou condoleanțele mele sincere familiilor victimelor tragicului incident din Aeroportul Internațional Chișinău și să asigur cetățenii că, indiferent de circumstanțe, securitatea și integritatea frontierelor noastre rămân prioritare. Unicul interes pe care l-am avut și îl voi avea în continuare – este serviciul Patriei și a cetățeanului”.

Amintim că în urma atacului armat de la Aeroportul Internațional Chișinău au fost împușcați polițistul de frontieră Serghei Muntean (31 de ani) și angajatul securității aeroportuare, Igor Ciofu (40 de ani). Pe caz Procuratura Generală a pornit dosar penal.

facebook

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.