Renovare Grădinița


Grădinița nr.1 din orașul Taraclia și-a redeschis larg ușile, după o renovare capitală. Deși, din cauza lipsei de resurse financiare, întreg procesul a durat mai mult de opt ani, acum, copiii vor beneficia de condiții moderne, căci au fost renovate rețelele de apă și termoficare, cantina, blocul sanitar, dar și terenurile de joacă.

VEACESLAV LUPOV, primarul orașului Taraclia

“Primul lucru pe care l-am făcut atunci când am preluat funcția de primar, a fost să identific resurse financiare pentru renovarea grădiniței. Avem trei instituții de educație timpurie, dar una dintre ele era foarte veche și avea nevoie urgentă de reparații. Pentru a putea începe lucrările, copiii au fost transferați în alte grădinițe.Foarte greu am făcut rost de bani, deoarece bugetul local nu evea resurse suficiente.”

Banii necesari pentru finalizarea proiectului au fost identificați din bugetul de stat, cu implicarea deputaților fracțiunii parlamentare a Partidului Politic ”ȘOR”.

VADIM FOTESCU, deputat, Partidul Politic ”ȘOR”

“La sfârșitul anului 2020, exista o astfel de practică în Parlament prin care deputații aveau posibilitatea să intervină în realocarea anumitor sume de bani pentru implementarea unor proiecte, în diferite raioane ale țării. De aceea, l-am întrebat pe primarul orașului Taraclia, Veaceslav Lupov, care ar fi cea mai stringentă problemă cu care se confruntă. Răspunsul a fost unul ferm – reparația grădiniței.”

Astfel, din bugetul de stat, au fost alocate 5,6 milioane de lei. Din acești bani a fost construită o cazangerie și renovat întreg sistemul de apă și canalizare. În plus, gradinița a fost conectată la rețeaua de gaze naturale.

NELLI MUNTEANU, directoarea grădiniței nr.1, Taraclia

“Avem 5 grupe, dintre care una de creșă și una pregătitoare. Anul viitor planificăm să o înființăm pe a șasea. În prezent, grădinița este frecventată de 130 de copii.”

La inaugurare au fost invitați și părinții, care au apreciat schimbările.

“Ne-a plăcut mult. Diferența este una vizibilă.”

“Copiii vor avea toate condițiile, ba mai mult, vor fi în siguranță.”

“Am așteptat mult timp aceste schimbări. Cred că unii părinți se bucură mai mult ca copiii.”

Locuitorii orașului Taraclia au fost felicitați și de liderul Partidului „ȘOR”. Ilan Șor a menționat că în oraș vor fi implementate și alte proiecte importante.

ILAN ȘOR, președintele Partidului „ȘOR”

“Dragi prieteni, sunt foarte bucuros că acest proiect din orașul Taraclia a fost finalizat cu succes. Vă felicit cu acest fapt. Este un proiect important și frumos pentru viitorul copiilor, căci ei trebuie să crească în condiții bune, în confort. Vreau să spun că avem o mulțime de proiecte în derulare. Curând vor fi finalizate lucrările de reabilitare a unui parc. Vă promit că, în curând, Taraclia va deveni asemeni orașului Nisa.”

Pentru reparația instituției preșcolare au fost necesare 10 milioane de lei, dintre care 1,5 milioane au fost alocate din bugetul local, iar 5,6 milioane de lei – din bugetul de stat. Alte trei milioane de lei au fost identificate cu sprijinul liderului Partidului ”ȘOR”, Ilan Șor.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne