PSRM va ataca în instanță aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gazul natural și agentul termic


PSRM constată într-o declarație publică că în Moldova continuă genocidul social, regimul actual lovește tot mai dur în cetățenii țării, golește tot mai rapid buzunarele oamenilor și sărăcește, cu o viteză enormă, poporul. Prețul unui litru de benzină a sărit peste 23 de lei, fiind în creștere doar într-o lună cu peste 2,3 lei, iar un litru de motorină a ajuns să coste deja 20 de lei, cu aproape doi lei mai mult comparativ cu luna trecută.

”Din cauza incompetenței și a iresponsabilității criminale ale guvernării, astăzi oamenii acestei țări au mai primit o lovitură serioasă prin majorarea semnificativă a tarifelor la gaz și agentul termic, care va provoca un nou lanț de scumpiri la foarte multe produse, inclusiv pâine și lactate. În mod evident, este o adevărată politică de genocid din partea regimului de la guvernare, în raport cu propriul popor”, se menționează în declarație.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vor insista să fie aprobate, în regim de urgență, măsuri de compensare integrală a diferenței de preț la tarife pentru toți consumatorii, care prevăd revenirea la tarifele anterioare, de până în luna noiembrie la gazul natural (circa 5 lei m3), iar diferența în factură să fie achitată integral de stat.

”Acțiunile inumane ale puterii față de proprii cetățeni trebuie să devină și obiect de cercetare pentru procurori prin prisma normei Codului Penal. Asta se va întâmpla neapărat, mai devreme sau mai târziu. Acum, însă, trebuie să ne concentrăm urgent pe acțiuni de sprijin pentru toți cetățenii țării”, menționează opoziția parlamentară.

PSRM susține că în condițiile în care ANRE a decis, ilegal, să aplice retroactiv tarifele majorate pentru gaz și agent termic, va contesta în judecată această decizie.

”Orice jurist începător cunoaște faptul că principiul retroactivității poate fi aplicat exclusiv când modificarea îmbunătățește situația. În cazul dat, scumpirea resurselor energetice înrăutățește starea financiară a cetățenilor”, menționează autorii.

Formațiunea face apel la toate forțele politice sănătoase din Republica Moldova să formuleze o poziție consolidată, de condamnare a genocidului social promovat insistent de actualul regim de la guvernare.

”E timpul să ne unificăm forțele pentru a organiza proteste în apărarea drepturilor sociale ale cetățenilor Republicii Moldova”, se menționează în declarația PSRM.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne