Presă internațională scrie despre protestele naționale de la Chișinău

Protestele naționale din Republica Moldova au intrat în vizorul presei internaționale. Articolul intitulat „Democrația” – o lectură contemporană a Republicii Moldova, publicat în 4 noiembrie, de către publicația europeană Eureporter, descrie evenimentele din țara noastră, din ultimele opt săptămâni, perioadă în care au loc proteste antiguvernamentale de amploare, în cadrul cărora zeci de mii de oameni cer demisia guvernării PAS și a președintelui Maia Sandu.
„În fruntea acestor protestatari se află Partidul „ȘOR”, un partid care a devenit cea mai vizibilă formațiune de opoziție. De la precedentele alegeri parlamentare, când acest partid a obținut șase mandate de deputat în Parlament, scorul său electoral s-a triplat, devenind astfel al doilea cel mai popular partid din țară”, se arată în articol.
Publicația Eureporter face referire la abuzurile comise de guvernare la adresa manifestanților și organizatorilor protestelor.
„În urmă cu trei săptămâni, când protestele au atins punctul culminant, poliția și serviciile speciale au luat cu asalt protestatarii și au evacuat cu forța sute de corturi instalate de către aceștia în fața Parlamentului și Președinției din Chișinău. Decizia a fost puternic criticată de organizatorii protestelor, care au declarat că, prin această hotărâre, guvernul PAS subminează principiile democratice și încalcă grav drepturile fundamentale ale omului. Reprezentanții Partidului „ȘOR” au acuzat guvernul PAS că s-a transformat într-un regim dictatorial și că a folosit Ministerul de Interne, SIS și Procuratura drept bâtă împotriva protestatarilor. Îngrijorările Partidului „ȘOR” au fost împărtășite și de o serie de organizații internaționale pentru drepturile omului din Moldova, care au condamnat abuzurile poliției asupra protestatarilor, precum și evacuarea forțată a corturilor”, se menționează în mesaj.
Totodată, Publicația europeană Eureporter mai descrie presiunile la care este supus liderul principalei forțe de opoziție din Moldova, Ilan Șor, dar și alți lideri ai protestelor antiguvernamentale.
„Dl Șor nu este singurul care este supus presiunilor politice nejustificate. Peste 30 de lideri ai protestelor antiguvernamentale au fost, de asemenea, reținuți și arestați în ultimele câteva luni. Printre aceștia, se numără vicepreședintele și deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber. Arestarea și încarcerarea ei au fost descrise ca fiind un abuz din partea guvernului de la Chișinău de către organizația pentru drepturile omului Solidaritätsnetz International, membră a prestigiosului grup elvețian Solidarity Network. Organizația a clasificat-o pe Tauber drept deținut politic, deoarece încarcerarea sa a încălcat, în opinia lor, cel puțin două convenții internaționale privind drepturile omului”, se mai menționează în articol.
De asemenea, publicația Eureporter relatează despre criza de imagine în care se află PAS și Maia Sandu, despre popularitatea acestora care scade constant, dar și despre refuzul reprezentanților guvernării de a discuta despre revendicările protestatarilor.
Autorul articolului, Vlad Olteanu, admite că protestele antiguvernamentale vor continua, în condițiile în care Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent și riscă să rămână la iarnă fără energie electrică și gaze.
Menționăm că în momentul scrierii acestei știri, serviciul de presă al administrației prezidențiale, guvernul, PAS, poliția, SIS, dar și procuratura nu au venit deocamdată cu o reacție la articolul postat de publicația Eureporter.