Proiectul legii „cu privire la amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale” a fost supus criticilor dure de reprezentații opoziției. În opinia deputatului BCS, Diana Caraman, proiectul nu ține cont de doleanțele cetățenilor, iar deputatul Oleg Reidman este sigur că scopul este unul electoral.

„Atât domnul secretar de stat, cât și autorii proiectului, cât și cei care au vorbit astăzi în numele PAS, nu pot spune în mod concret cum se va ține cont în acest proces de părerea cetățenilor. Stiți de ce? Pentru că pur și simplu nu este prevăzut în acest proiect de lege, pentru că nimeni nu va cere părerea cetățenilor, cel puțin cât sunteți voi la putere”, a spus Diana Caraman.

„Care este scopul tuturor acestor lucruri? Sunt absolut clare. Scopul este de a consolida dependența administrativă de centru, inclusiv resursa pentru alegeri”, a menționat la rândul său Oleg Reidman.

Opoziţia a refuzat să voteze acest proiect, fapt pentru care a fost numită „iresponsabilă”.

 „În general, marea dramă a țării noastre este că noi avem o opoziție iresponsabilă, incapabilă să lase la o parte populismul și să-și pună umărul la decizii de importanță strategică pentru viitorul acestei țări”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun.

Amintim că, anterior, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova, Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), a exprimat o opinie rezervată față de acest proiect de lege.

„Este Slovacia, Cehia, Ungaria, România, Franța – țări cu sisteme și mai fragmentate, mult mai fragmentate, dar care funcționează. Problema cea mai mare în Republica Moldova nu a fost atât fragmentarea teritorială cât lipsa unui proces de descentralizare reală”, a subliniat Furdui.

De menționat că deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” boicotează ședințele Parlamentului din această săptămână, planificate pentru 8 și 9 iunie, în semn de protest față de persecutarea politică a deputatului Marina Tauber.

youtube