Principala tendință în proiectul politicii fiscale pentru 2024 este cursul de armonizare a legislației moldovenești cu standardele europene, în primul rând în ceea ce privește TVA și accizele. Totodată, principalele măsuri în această direcție vor fi realizate prin politica fiscală și vamală în 2025, transmite logos.press.md.

În special, se preconizează că taxa pe produsele accizabile, inclusiv tutunul, cidrul, unele produse petroliere, va crește cu 7% anual în următorii 3 ani, cu excepția unor categorii de produse, cum ar fi gazul lichefiat, păcura, berea sau alcoolul. Suplimentarea bugetară este preconizată la nivelul de 4,06 miliarde lei. În același timp, acciza la păcură nu se va modifica față de 2023. De asemenea, se propune menținerea accizelor la bere, vermut și alcool etilic.

Ministrul Finanțelor Veronica Siretanu, în cadrul discuțiilor publice asupra proiectului, a menționat că autorii nu au primit nicio obiecție serioasă la propunerile lor privind calendarul accizelor. Potrivit ministrului, „antreprenorii înțeleg” că majorarea accizelor este inevitabilă, iar autoritățile au încercat să o facă „rațională”, pe baza indicatorilor economici pentru anul următor, pentru a nu obține efectul invers”, a spus ea.

point.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.