Până la sfârșitul anului curent, producătorii din R. Moldova ar putea asigura piața locală cu circa 10 mii tone de carne porc în masă sacrificată. În urma calculelor s-a stabilit însă că necesarul de consum este de circa 20 mii de tone. În scopul prevenirii deficitului de carne de porc în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, producătorii și procesatorii s-au reunit într-o ședință pentru a analiza un set de soluții.

Precum explică Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), cifrele sunt alarmante și reprezintă consecințele cazurilor de pestă porcină, depistate pe parcursul anului pe teritoriul țării.

„Potrivit datelor, producția internă de carne de porc a avut un trend descendent în acest an, din cauza multiplelor episoade de Pestă Porcină Africană înregistrate pe parcursul anilor 2022 și 2023 pe teritoriul țării. Doar în anul curent, ANSA a depistat și a lichidat 3 focare la fermele comerciale cu un efectiv de circa 7000 de capete. Alte 15 focare au fost depistate în gospodăriile casnice, fiind afectați peste 200 de porci”, se precizează în comunicatul emis de MAIA.

În context, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a menționat că va fi examinată posibilitatea de a permite procesatorilor să importe anumite cantități de carne de porc, într-o perioadă determinată de timp.

 „Predictibilitatea în afaceri este un element esențial pentru eficiența economică a  întreprinderilor. Nu voi înceta să repet despre necesitatea negocierii contractelor de lungă durată între producătorii și procesatorii moldoveni. Avantajele competitive pot fi obținute doar prin modele de colaborare între agenții economici, prin identificarea strategiilor ce ar spori gradul de integrare a tuturor actorilor din industrie în lanțul valoric. Aceste parteneriate trebuie dezvoltate rapid, de altfel ne va fi dificil să facem față concurenței”, a menționat Vladimir Bolea.

deschide.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.