Tot mai mulți absolvenți de liceu din țara noastră aleg facultăți din străinătate. Datele statistice arată că în țara noastră sunt 50 de mii de studenți, iar circa 30 de mii au ales să-și continue studiile peste hotare. Unul din motivele migrației tinerilor este calitatea slabă a studiilor, a declarat fostul ministru al educației, Corneliu Popovici, la emisiunea „Post factum”, de la postul ITV.

 „Calitatea joasă a învățământului superior din Moldova îi determină pe mulți tineri să caute posibilități de a-și continua studiile la universitățile din străinătate. În fiecare an, numărul acestor studenți crește. Statistica demonstrează că marea lor majoritate, peste 95% din ei nu mai revin acasă”, a menționat Popovici.

O altă cauză a valului masiv de migrație al tinerilor care aleg să studieze peste hotare reprezintă și reformele eșuate implementate în sistemul de învământ superior, susține fostul ministru al educației.

“Se întâmplă așa din cauză că adevărata reformă a învățământului superior încă nu a fost făcută. Mai degrabă se încearcă să fie implementate niște inițiative gândite foarte rău sau bine zis negândite. Se încearcă a fi făcută niște acțiuni peste noapte, așa cum s-a făcut anul trecut, când timp de două săptămâni au fost închise câteva universități cu renume. Universitatea Agrară a dispărut. În condițiile în care universitățile agrare acum sunt în top în lume. Noi nu avem un număr sufiecient de agronomi, de medici veterinari, noi suntem în mare măsură o țară agrară și lichidăm universitatea agrară”, a menționat Popovici.

O analiză recentă realizată de expertul economic, Veaceslav Ioniță, arată că în prezent, în Moldova, au rămas aproape de trei ori mai puțini studenți decât erau acum 15 ani.

facebook.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.