Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că Moldova își dorește să contribuie la „soluționarea problemelor continentului”, la stabilizarea situației „nu doar în Europa de Est, dar și în Balcani, și în Orientul Mijlociu, și în Africa”. Contribuția Moldovei este participarea la operațiunile de menținere a păcii – în Kosovo, în Liban, în Mali, iar acum „ne dorim să participăm la operațiunile europene și în Bosnia, și în Niger”. Declarațiile respective au fost făcute de ministru în cadrul programului „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

„Este la fel de important și noi să contribuim la soluționarea problemelor continentului nostru integrat. Noi, ca Republica Moldova, vrem să ajutăm familia noastră  europeană să fie influentă, să stabilizeze situația nu doar în situații de criză, nu doar în Europa de Est, dar și în Balcani, și în Orientul Mijlociu și în Africa”, a declarat Popescu.

El a spus că acest lucru se face „prin niște contribuții foarte modeste, de una-două persoane”, care reprezintă Republica Moldova în operațiunile de menținere a păcii ale Uniunii Europene sau altor organizații.

„Avem echipe care fac parte din această familie europeană – știți, și în Kosovo, și în Liban, și în Mali. Ne dorim să participăm la operațiunile europene și în Bosnia, și în Niger”, a declarat șeful diplomației.

Ministrul a mai spus că „prin acest lucru, multe state din Uniunea Europeană, pentru care stabilitatea din Africa de Nord, din Orientul Mijlociu este foarte importantă, văd că Republica Moldova se comportă ca un viitor membru responsabil al Uniunii Europene căruia nu-i pasă doar de propria sa curte, dar care se uită la globul pământesc”.

Mai mult ca atât, el s-a arătat convins că atunci când va adera la UE, Moldova „va avea drept de veto și va influența foarte multe procese în plan global”.

facebook

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.