Ministrul de externe Nicu Popescu, vorbind despre posibilele rezultate economice ale summit-ului Comunităţii Politice Europene, a spus că diplomaţia nu poate fi comparată cu o vizită la magazin, după care ai revenit acasă și arăți ce ai cumpărat. O astfel de comparație a fost făcută de ministru la emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Nu este corect să compari summit-urile, reuniunile, vizitele președinților, prim-miniștrilor sau miniștrilor de externe cu o vizită la magazin, în care ți-ai luat pungulița, ai mers la magazin, ai plătit niște bani, ți-ai luat niște lapte, apă, fructe, legume, ai revenit acasă și îi arăți familiei sau prietenilor: „Iată, am cumpărat 3 kg de castraveți”, a spus Popescu, subliniind că preferă să compare diplomația cu „relațiile interumane de cultivare, de dezvoltare și de menținere a unor relații de prietenie între oameni”.

Potrivit șefului diplomației moldovenești, astfel de „relații de prietenie” ar trebui susținute de „reuniuni regulate, prin faptul că în zile importante pentru prieteni sau rudele noastre îi sunăm, îi felicităm, îi invităm la ocazii importante”: „Aceste ocazii importante pot fi pozitive – o nuntă, un botez, dar pot fi și negative – un deces, o înmormântare, o comemorare”.

Totodată, șeful MAEIE a subliniat că summitul CPE este o asociație de lideri politici, nu un forum de afaceri, adăugând că investiții concrete nu sunt scopul acestui summit.

youtube

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.