Politolog: Declarația de Suveranitate – un act de curaj!


Republica Moldova sărbătorește astăzi Ziua Suveranității. Declarația de Suveranitate a fost adoptată acum 32 de ani, pe 23 iunie 1990, de către deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Invitat la emisiunea ”Tema” de la postul de televiziune ”Primul  în Moldova”, politologul moldovean, Veaceslav Berbeca, consideră că, Declarația de Suveranitate, adoptată acum 32 de ani, reprezintă un manifest, un act de curaj.

“În 1990 să adopți un astfel de act a însemnat ceva – un act de curaj. Dacă citim atent această declarație putem spune că este și un manifest de democratizare a Republicii Moldova. De fapt, Declarația de Suveranitate a stat la baza elaborării Constituției, legea supremă a Republicii Moldova”, a declarat Berbeca.

Potrivit istoricilor, Declarația a fost adoptată într-un context istoric complex, marcat de o paradă a suveranităților, proces care a cuprins întreg spațiul sovietic. Estonia a fost prima țară din fosta URSS care și-a declarat suveranitatea în noiembrie 1988, fiind urmată de Lituania în aprilie 1989 și Letonia în iulie 1989. Între timp, Lituania și-a declarat independența de stat pe 11 martie 1990. Declarația de Suveranitate a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești fusese precedată de asemenea de cea a Georgiei din 26 mai 1990 și a Rusiei din 12 iunie 1990.

[sc name=”replica_ro” ][/sc]

Youtube


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne