În Moldova, în al doilea trimestru al anului 2023, numărul de carduri bancare emise în circulație a ajuns la peste 3 milioane de bucăți. Aceasta este cu aproape jumătate de milion mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2022. În același timp, există 1,87 milioane de carduri active, dintre care puțin peste un milion sunt carduri bancare pe care cetățenii își primesc salariile.

Potrivit Băncii Naționale, atât numărul tranzacțiilor, cât și valoarea acestora au crescut semnificativ pe parcursul anului – de la 40,4 milioane de tranzacții în aprilie-iulie 2022 la 51,9 milioane în aprilie-iulie 2023 și de la 29,9 miliarde de lei anul trecut la 36,7 miliarde de lei în acest an. Luând în calcul și cardurile băncilor străine, volumul tranzacțiilor a crescut la 43,9 miliarde de lei.

În același timp, volumele plăților fără numerar și ale retragerilor de numerar cresc în același ritm. De exemplu, pe parcursul anului, ambele au crescut cu 3,4 miliarde de lei, iar volumul retragerilor de numerar depășește în continuare volumul plăților cu cardul. Astfel, în al doilea trimestru, cu cardurile moldovenești au fost plătite cu 14,6 miliarde de lei, iar de la bancomate au fost retrase 22,1 miliarde de lei.

În același timp, numărul tranzacțiilor de retragere de cash de la ATM nu crește atât de rapid – doar cu câteva sute de mii – de la 7,5 la 7,5 milioane de tranzacții. În timp ce numărul de tranzacții cu cardul a crescut cu peste un milion – de la 32,8 milioane la 43,9 milioane de tranzacții.

Numărul terminalelor POS a crescut cu 13% – până la 33,9 mii de unități, iar numărul terminalelor de autoservire a crescut, de asemenea, de la 201 la 341.

În ceea ce privește tipurile de carduri, cele mai multe tranzacții au fost efectuate în Moldova cu carduri moldovenești din sistemul de plată Mastercard – 23,6 milioane de bucăți. Cardurile Visa au fost folosite pentru a plăti în 20,3 milioane de tranzacții.

Timp de un an, numărul tranzacțiilor cu carduri moldovenești în străinătate a crescut semnificativ – de la 4,9 milioane în al doilea trimestru al anului 2022 la 6,3 milioane în al doilea trimestru al acestui an.

yellowpages.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.