Echipele de asistență medicală urgentă au acordat săptămâna trecută primul ajutor medical la circa 13 300 cetățeni, inclusiv la 2082 de copii, transmite MOLDPRES.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), după acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital 5479 de pacienți, dintre care 4297 de adulți și 1182 de copii, au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești din țară.

Din numărul total de solicitări, 2577 sunt urgențe cardiovasculare, dintre care 39 cu sindrom coronarian acut, urmate de 1896 de patologii neurologice, dintre care 208 cu accidente vasculare cerebrale, 1420 de urgențe traumatologice și 1406 respiratorii.

De asemenea, pe parcursul săptămânii, echipele de asistență medicală urgentă au fost solicitate în cazul a 46 de accidente rutiere produse pe traseele țării, în urma cărora au suferit 66 de persoane, inclusiv 17 copii. Ulterior, 51 de pacienți cu diverse traumatisme au fost transportați la spital pentru investigații și tratament corespunzător.

Totodată, la Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP au fost înregistrate 89 de solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții fizici, chimici și de mediu, dintre care dintre care 48 de persoane cu mușcături de animale sau înțepături de insecte, 30 cu combustii și 11 insolații. Alte 6 persoane au solicitat ambulanța pe motivul urgențelor alergologice.

moldpres.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.