Cercetătorii avertizează că una dintre cele mai distructive specii invazive de furnici s-ar putea răspândi rapid în toată Europa, odată cu încălzirea climei, transmite protv.ro

Conform unui studiu, colonii de furnici roşii de foc au fost descoperite în Italia şi s-ar putea răspândi pe continentul european.

Au fost identificate 88 de cuiburi de furnici roşii de foc în apropiere de Siracuza, în Sicilia.

Furnica roşie de foc, Solenopsis invicta, are o înţepătură puternică, dăunează culturilor şi poate infesta echipamentele electrice, inclusiv maşinile şi computerele.

Această furnică, una dintre cele mai distructive specii invazive, poate forma rapid „super-colonii” cu mai multe regine.

Coloniile se hrănesc cu nevertebrate, vertebrate mai mari şi plante, distrugând plantele indigene şi depăşind în competiţia pentru hrană furnicile obişnuite, insectele şi erbivorele indigene.

Furnica roşie de foc este a cincea cea mai costisitoare specie invazivă din lume, răspândindu-se prin intermediul comerţului uman din America de Sud, ţara sa natală, în Mexic, Caraibe, Australia şi SUA, unde provoacă pagube estimate la 6 miliarde de dolari în fiecare an.

În Europa, furnica a mai fost găsită anterior în produse importate în Spania, Finlanda şi Ţările de Jos, dar stabilirea sa în mediul sălbatic pe continent nu a fost confirmată niciodată până acum.

stirileprotv.ro

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.