Politicianul, fostul ministru al Justiției, Stanislav Pavlovschii a declarat în cadrul emisiunii “Post Factum” de la postul ITV, că nimeni nu are dreptul să-i interzică bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul să întreprindă vizite peste hotarele țării noastre. Mai mult, potrivit regulamentului Găgăuziei în vigoare, guvernatorul reprezintă autonomia pe teritoriul statului și în relațiile internaționale.

„Ministrul de Externe al Turciei, el decide pe cine să primească și pe cine nu. (..) Eu cred că Republica Turcă a făcut un pas de bunăvoință indirectă Republicii Moldova, oricum suntem vecini. (…) Consider că Turcia în cazul dat a procedat corect. Foarte mulți tineri din Găgăuzia învață limba turcă. Acesta este un argument în plus. Totodată, Guțul trebuia să fie demult numită membră a guvernului, în acest caz ea nu avea dreptul să meargă fără permisiunea guvernului. Dar așa ea are mâinile dezlegate și procedează cum dorește. (…) Nimeni nu poate să-i interzică ei să facă o vizită la Instanbul, la Paris sau SUA”, a declarat Pavlovschi.

Amintim că bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a efectuat o vizită în Turcia. Aceasta a menționat ulterior pe contul său de telegram că „pe parcursul a două zile, a avut zeci de întâlniri cu oficiali de rang înalt și reprezentanți ai comunității de afaceri”.

Totodată, vizita bașcanului în Turcia a fost confirmată și de ministerul turc de externe, care a anunţat că „la Istanbul a avut loc o întâlnire între ministrul afacerilor externe Hakan Fidan și bașcanul entității teritoriale autonome Găgăuzia, Evghenia Guțul”.

Reprezentanții guvernului nu au comentat public deocamdată declarațiile făcute în cadrul emisiunii.

facebook

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.