Președintele grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican consultativ, Pavel Verejanu, a solicitat Comisiei Electorale Centrale să anuleze hotărârea din 11 iulie 2023, prin care a fost respinsă înregistrarea grupului de inițiativă, pe motiv că aceasta a fost adoptată contrar prevederilor legale.

În cererea depusă la CEC este menționat că autoritatea a aplicat greșit Codul electoral, iar circumstanțele speței au fost apreciate contrar situației de fapt.

Pentru început, CEC nu a făcut distincție între participanții la adunare și membrii grupului de inițiativă. Ca urmare, a invocat că nu au existat suficiente semnături, ceea ce reprezintă un argument fals, se arată în solicitare.

„Respingerea înregistrării grupului de inițiativă din motiv că nu au semnat lista de participare la adunare este în totalitate ilegală, abuzivă și absurdă. CEC și-a arogat, nejustificat, competența Parlamentului de a interpreta o normă legală primară, prin adoptarea hotărârii contestate”.

Totodată, CEC a luat o decizie cu privire la o solicitare care, în realitate, nu a fost formulată și anume – de a organiza referendumul republican, este explicat în cerere.

„Biroul executiv al grupului de inițiativă a înaintat CEC un demers de aprobare sau stabilire a datei desfășurării unui referendum republican, cu doar o solicitare de înregistrare a unui grup de inițiativă cu scop de colectare de semnături”.

În același timp, CEC a invocat nejustificat restricțiile temporale legate de starea de urgență. CEC, în mod intenționat sau din incompetență, a confundat trei proceduri administrative diferite.

Amintim că, pe data de 21 mai, în cadrul întrunirilor din municipiile Orhei, Comrat și Bălți, au participat zeci de mii de cetățeni, care au votat o declarație comună referitoare la necesitatea inițierii unui referendum republican consultativ cu privire la direcția de integrare externă a Republicii Moldova și păstrarea statutului de neutralitate a țării, la inițiativa lui Ilan Șor. Ulterior, pe data de 4 iunie, în municipiul Orhei a avut loc adunarea cetățenilor, unde au participat peste 680 de cetățeni cu drept de vot, din cel puțin 300 care trebuia să participe conform legii, care au susținut această inițiativă și au ales grupul de inițiativă.

Până în momentul redactării acestei știri, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale nu au comentat declarațiile lui Verejanu.

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.