Valeriu Pașa, președintele comunității WatchDog.M, este de opinia că nu este nevoie de Centru național de apărare informațională și combatere a propagandei. Anterior președintele Maia Sandu a lansat o inițiativă în acest sens, iar, potrivit proiectului de lege, centrul va avea misiunea de a „coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale și de a asigura comunicarea strategică în vederea identificării, prevenirii și combaterii dezinformării la nivel național”.
„Nu este nevoie de niciun centru de apărare informațională sau combatere a propagandei, sunt niște termeni absolut improprii pentru astfel de activitate. Este nevoie de o instituție a statului care să îmbunătățească, să unifice practica de comunicare a statului, să aducă în instituțiile publice un grad de pregătire care să prevină din start posibilitatea apariției multor cazuri de dezinformare sau să intervină rapid atunci când acestea apar și eficient să explice oamenilor că asta este o minciună. Dar din nou noi discutăm, din punctul meu de vedere, cu niște accente absolut deplasate această inițiativă”, a afirmat Pașa, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
Expertul este îngrijorat de faptul că o eventuală creare a centrului este tratată ca o „soluție magică”, ceea ce creează „așteptări exagerate” și poate „dezamăgi partenerii externi”.
„În primul rând, ea este tratată de parcă ar fi un fel de soluție magică unică – „am creat centrul și am rezolvat toate problemele”. Și asta pe mine mă îngrijorează cel mai mult, pentru că asta creează așteptări absolut exagerate și duce direct la lipsa oricărei eficiențe pe viitor. Decât așa, mai bine deloc. Ca să nu ne amăgim pe noi înșine și pe partenerii noștri externi că, iată, am rezolvat problema”, a explicat Valeriu Pașa.
În opinia sa, „la nivelul clase politice există acum foarte multă confuzie – neînțelegerea subiectului și cum funcționează”. Mai mult, potrivit expertului WatchDog.M, de la începutul războiului în Ucraina, situația în acest domeniu „treptat se îmbunătățește”.
„-Spuneți-ne cum ar putea să funcționeze? Cu instituțiile pe care le avem cum am putea să combatem cu mai mult succes dezinformarea și propaganda, mai ales cea străină, care cucerește minți pe zi ce trece, inclusiv de aici, din Republica Moldova, dar și din diaspora noastră?
-Nu cucerește. Din contra. În ultimii un an și jumătate, în special, din momentul declanșării acestei invazii la scară largă, agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, situația în Republica Moldova treptat se îmbunătățește. De aici – încă un exemplu că discutăm nu cu accentele cele corecte acest subiect. În primul rând, instituțiile statului trebuie să înțeleagă acest domeniu. Și clasa politică. Și felul în care dezbat această problemă pe mine mă face să cred că încă nu este această înțelegere. Dacă nu am pus diagnoza cum se cade, nu tratăm boala care trebuie”.
Ulterior el a precizat că a avut în vedere că „nu este nevoie de o structură în forma în care este înțeleasă astăzi de clasa politică”.
Până la momentul difuzării acestei știri, declarațiile sale nu au fost comentate de serviciile de presă ale Președinției, Guvernului, Parlamentului, PAS.