Partidul „ȘOR” insistă asupra interzicerii vânzării terenurilor agricole către străini


Fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” cere Guvernului și majorității parlamentare excluderea ambiguităților de orice fel și includerea interdicțiilor în proiectul noului Cod funciar, publicat recent de Guvern, astfel încât terenurile agricole din Moldova să nu poată fi vândute cetățenilor străini. Solicitarea a fost făcută de către deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, în cadrul unui briefing de presă.

Prin proiectul noului Cod funciar se urmărește înlocuirea mai multor acte legislative în vigoare. Documentul nu stabilește însă clar interdicții privind vânzarea terenurilor agricole de la noi străinilor, fapt ce stârnește mari nemulțumiri în rândul agricultorilor și nu numai, a explicat deputata.

„Fracțiunea Partidului „ȘOR” a atenționat de câteva ori societatea că actuala guvernare a PAS și Maia Sandu pregătesc un plan meschin, prin care se urmărește posibilitatea de a da undă verde vânzării terenurilor agricole străinilor. Acest plan face parte din șirul de acțiuni îndreptate împotriva poporului și a țării, care au scopul de-ai condamna pe cetățeni la sărăcie și foame. Articolul 21 din proiectul de lege privind Codul funciar prevede că persoanele fizice și juridice străine nu pot fi proprietari de terenuri agricole și forestiere.

Această nouă normă este însă una foarte ambiguă, fapt ce va deschide portița pentru cetățenii străini ca să devină proprietari de terenuri, în calitate de beneficiari efectivi, fie chiar și prin intermediul mai multor persoane interpuse, în cadrul persoanelor juridice autohtone”, a declarat deputatul Marina Tauber.

Prin urmare, fracțiunea Partidului „ȘOR” solicită autorilor proiectului de lege privind Codul funciar excluderea ambiguităților de orice fel și includerea interdicțiilor pentru investitorii și beneficiarii străini. De asemenea, deputații formațiunii lui Ilan Șor cer organizarea dezbaterilor publice în privința proiectului Codului funciar.

„Societatea noastră trebuie să cunoască adevărul. În cazul în care Guvernul și majoritatea parlamentară a PAS nu vor exclude neclaritățile și, în mod intenționat, vor aproba proiectul de lege în forma actuală, vor deschide calea pentru vânzarea masivă, indirectă, a terenurilor agricole și forestiere persoanelor străine, afectând astfel suveranitatea națională. Astfel, actuala guvernare a PAS va distruge întreg sectorul agricol și va pune în pericol securitatea alimentară a țării. Oamenii noștri vor fi nevoiți să lucreze pământurile, iar recolta va ajunge la străini, care vor profita de forța de muncă ieftină de la noi. În plus, întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi eliminate. Echipa Partidului „ȘOR”, în frunte cu liderul nostru, Ilan Șor, va urmări îndeaproape dezbaterile în privința acestui proiect și va continua să apere drepturile tuturor cetățenilor din țara noastră. Nu le vom permite celor din PAS și Maiei Sandu să lase poporul Republicii Moldova flămând”, a accentuat Marina Tauber, în cadrul briefingului de presă.

În prezent, în Republica Moldova, este interzisă vânzarea terenurilor agricole și forestiere investitorilor străini. Aceste prevederi sunt expres stipulate în Legea privind prețul normativ și modul de vânzare și cumpărare a pământului. De asemenea, legislația în vigoare prevede expres că nu pot fi proprietari de terenuri agricole și forestiere nu doar cetățenii străini, apatrizii, persoanele juridice, dar și investitorii străini, adică nu se admite ca în capitalul unei persoane juridice autohtone să existe investiții străine.

La momentul redactării acestei știri, serviciile de presă ale Parlamentului, Guvernului, administrației prezidențiale și PAS nu au comentat solicitarea deputaților partidului „ȘOR” și declarațiile Marinei Tauber.

partidulsor.md

youtube


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne