Partidul „ȘOR”: Demisia guvernării este singura soluție, dacă nu este capabilă să gestioneze problemele țării


Partidul politic „ȘOR” a îndemnat autoritățile „să încheie experimentele, să revină la normalitate, să administreze țara conform legilor și să nu mai comită abuzuri”. Ia dacă cei de la guvernare nu sunt capabili să gestioneze problemele țării, atunci „singura soluție corectă și necesară” este demisia.

Într-un apel, făcut public  vineri, Partidul „ȘOR” a explicat că pe 26 ianuarie, Curtea Constituțională a sistat procesul privind constituționalitatea hotărârii Parlamentului care se referă la prelungirea stării de urgență, în contextul unei sesizări depusă de deputatul Marina Tauber. La examinarea sesizării s-a constatat paritate de voturi. Conform procedurilor jurisdicției constituționale, în astfel de cazuri, procesul se sistează, iar actul contestat rămâne în vigoare.

„Faptul că voturile s-au împărțit, iar Curtea nu a putut lua o decizie demonstrează că prelungirea permanentă a stării de urgență ridică mari semne de întrebare nu doar printre autorii sesizării, ci și în rândurile judecătorilor Înaltei Curți”, se arată în comunicatul de presă al formațiunii politice.

Aceasta mai menționează că Republica Moldova se află de mai bine de un an în stare de urgență, care „este prelungită nejustificat, fără temei și fără a indica exact competențele Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE)”.

„În consecință, au loc abuzuri grave, cu încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Asta deși, Guvernul, Parlamentul și toate celelalte autorități ale statului au competențe depline și trebuie să soluționeze orice problemă”, se spune în comunicat.

În opinia Partidului „ȘOR”, starea de urgență a fost „doar un pretext pentru CSE ca să ia decizii abuzive, care nu au nimic în comun cu depășirea crizei energetice sau conflictul din Ucraina”: „…a intervenit în procesele economice, a dispus efectuarea achizițiilor fără licitații, a modificat proceduri judiciare, a impus noi reguli de import, a limitat dreptul cetățenilor la întruniri, a modificat legea bugetului de stat, a sistat licența a șase posturi TV și multe altele”.

„Cu excepția Ucrainei, Republica Moldova este singura țară din regiune care se află în stare de urgență permanentă, fără nicio justificare legală și care aduce daune grave democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale ale omului”, au mai menționat reprezentanții Partidului „ȘOR”.

La momentul publicării acestei știri, serviciile de presă ale administrației prezidențiale, Guvernului, Parlamentului, PAS nu au comentat declarațiile respective.

Foto: arhivă

facebook

constcourt.md


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne