Parlamentul turc a aprobat joi seară, 30 martie, în unanimitate un proiect de lege care permite Finlandei să adere la NATO, la câteva zile după un vot similar al Ungariei, transmite Reuters.

Cererea Finlandei este aprobată acum de toate cele 30 de state membre ale NATO. Turcia era singura dintre statele membre care mai trebuia să ratifice aderarea ţării nordice la NATO, după votul de luni, 27 martie, al parlamentarilor de la Budapesta.

„Aderarea la NATO va consolida securitatea Finlandei și va îmbunătăți stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Baltice și în Europa de Nord”, a declarat guvernul finlandez într-un comunicat, după votul parlamentului turc.

Ratificarea de către parlamentul turc a aderării Finlandei la NATO urmează să fie aprobată de președintele Recep Tayyip Erdogan și apoi publicată în Monitorul Oficial al țării.

Ankara continuă să blocheze candidatura Suediei, depusă împruenă cu Finlanda în mai 2022, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina. Erdogan acuză în special Suedia de pasivitate faţă de „teroriştii” kurzi refugiaţi în această ţară și că guvernul refuză să-i extrădeze.

libertatea.ro