Opinie: Programul investițional anunțat de Ilan Șor ar putea servi ca o terapie de șoc, necesară pentru reabilitarea economiei și pentru o dezvoltare accelerată


Programul investițional, lansat de Ilan Șor, este unul complex, care ar putea servi ca o terapie de șoc, necesară pentru reabilitarea economiei naționale, și ca un imbold pentru o dezvoltare accelerată.

Declarația a fost făcută de economistul Vladimir Golovatiuc, fost deputat și președinte al comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, în cadrul programului „TEMA” de la postul de televiziune „Primul în Moldova”.

Vladimir Golovatiuc a apreciat că ideea atragerii celor 10 miliarde de euro în economia Republicii Moldova este foarte așteptată în contextul actual al țării.

„Există două modalități de a rezolva problema inflației. Una din ele este  anume extinderea ofertei monetare –  saturarea economiei cu bani. Economia Moldovei are nevoie de bani”.

Întrebat dacă nu vor constitui o povară suplimentară pentru datoriile țării cele 5 miliarde de euro în calitate de credite din suma totală anunțată, economistul a spus că problema nu este în mărimea datoriei ci în capacitatea țării de a o deservi.

”Din cele 10 miliarde anunțate, un miliard va fi destinat domeniului social, iar restul banilor vor fi direcționați în economie. Mai mult, chiar și acel miliard pentru măsuri sociale va menține cererea și va lucra pentru relansarea economiei”, a menționat Vladimir Golovatiuc.

”Populația țării trebuie să vadă că există un așa program, care este realizabil, care a fost implementat în alte state ale lumii și care poate funcționa la noi”, a mai spus economistul.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne