Opinie: Indicațiile deputatului PAS, Liliana Nicolăescu-Onofrei, către Consiliului Audiovizualului atentează la independența acestei instituții


Cenzură și un atentat grav la libertatea de exprimare. Așa a calificat fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, cererea înaintată de deputatul PAS, Liliana Nicolăescu-Onofrei, Consiliului Audiovizualului de a institui un control ”de urgență” asupra posturilor de televiziune ”Moldova 1”, ”Primul în Moldova” și ”NTV Moldova”. În calitate de președintele al comisiei parlamentare de profil, Nicolăescu-Onofrei cere CA să verifice aceste televiziuni ” dacă au informat corect populația în perioada 5-10 octombrie 2021”.

”Presupun, de modul de reflectare a cazului Stoianoglo se deranjează. Nu aș fi avut nicio obiecție, dacă s-ar fi solicitat, eventual, verificarea tuturor posturilor TV din RM. În condițiile în care guvernarea solicită verificarea selectivă a posturilor TV pe care nu le agreează, este dificil să tratezi un asemenea gest altfel decât ca cenzură, atentat grav la libertatea de exprimare”, scrie juristul pe pagina sa de socializare.

Nagacevschi atrage atenția și asupra aspectului că sesizarea a fost semnată de către Nicolăescu-Onofrei nu în calitate de simplu deputat, dar în calitate de președinte al comisiei parlamentare.

”Aceasta denotă, fie doamna deputat și-a arogat niște competente extinse din numele Comisiei fără acceptul membrilor acesteia, ce este grav, fie, este acceptul majorității membrilor Comisiei, ceea ce ar fi mult mai grav. Este de remarcat și caracterul ultimativ, cu elemente de indicație al sesizării, ceea ce atentează și la independența Consiliului Audiovizualului. Vremuri noi, metode vechi. Consecințele nu pot fi diferite, doar pot interveni mult mai rapid”, a menționat fostul ministru.

Amintim, vicepreședintele comisiei, deputatul PSRM, Adela Răileanu, a precizat într-o reacție la situația creată că, deși scrisoarea către CA este pe antetul comisiei, subiectul nu a fost discutat cu membrii acesteia.

”În calitate de membru al comisiei respective, nu-mi amintesc să fi fost discutat acest subiect. În plus, nici nu aș fi participat la discutarea lui, or, este IMIXTIUNE directă în activitatea CA, lucru interzis de lege!!!”, a scris parlamentarul pe pagina sa de socializare.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne