Odată cu declanșarea crizei de securitate de la granițele Republicii Moldova, autoritățile și-au îndreptat toată atenția către Armata Națională, majorând bugetul destinat apărării. Dacă este aceasta o decizie binevenită în condițiile în care țara noastră trece printr-o criză economică și dacă banii sunt investiți util, s-a discutat în cadrul emisiunii “Post-factum”. Invitatul emisiunii, sociologul Ian Lisnevschi susține că autoritățile ar trebui să pună accent pe calitatea armatei.

 „Pe de o parte este bine, fiindcă, armata face parte din societate, dacă nu aloci resurse financiare pentru întreținerea societății, evident nu va avea nici cine să meargă în armată. În primul rând, noi trebuie să înțelegem ce fel de armată ne dorim. Noi nu avem resurse umane ca să avem o armată care să lupte la nivel geopolitic. Trei milioane de cetățeni dintre care un milion jumate este peste hotare. Noi ar trebui să punem accent pe calitatea armatei”.

În plus, Lisnevschi este de părere că direcțiile de finanțare ale armatei sunt greșite. În domeniul apărării trebuie să existe o planificare strategică bugetară și militară, susține sociologul.

 „Tu poți să cumperi 100 de tancuri, dacă nu ai oameni care să conducă aceste tancuri, nu este sens. Același radar, el poate să arate unele aspecte, dar noi nu avem securitate externă. Ar fi bine ca ambasadorii noștri să aibă și un centru de informare. În pofida acestor milioane alocate armata noastră este săracă. Unicul lucru pe care îl avem și poate să ne apere este diplomația”.

Precizăm că în anul 2023, bugetul Ministerului Apărării a fost majorat cu 650 milioane de lei și constituie 1,697 miliarde de lei (circa 85 de milioane de euro), ceea ce reprezintă 0,55% din Produsul Intern Brut.

facebook

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.