Nurcile au dat jos guvernul Danemarcei! Au fost anunțate alegeri generale pe 1 noiembrie


Premierul danez Mette Frederiksen a convocat alegeri generale pe 1 noiembrie, după ce un membru al coaliţiei sale de guvernământ a ameninţat că îşi va retrage sprijinul în urma deciziei de a sacrifica milioane de nurci din cauza unei mutaţii a coronavirusului, potrivit The Gurdian.

„Am informat-o astăzi pe regină că vor avea loc alegeri pentru (Parlamentul) Folketing. Vrem un guvern larg, cu partide de ambele părţi ale liniei centrale politice”, a declarat Frederiksen, miercuri.

Popularitatea lui Frederiksen a scazut după decizia Guvernului din 2020 de a sacrifica întreaga populaţie de nurci captive din Danemarca (15 milioane). Decizia a fost luată după ce a fost descoperită o mutaţie a coranavirusului la nurci, care ar fi putut afecta şi oamenii.

O comisie numită de Parlament a anunţat în iunie că Guvernul nu a avut o justificare legală pentru sacrificarea nurcilor şi a oferit declaraţii ”foarte înşelătoare” atunci când a ordonat prima închidere obligatorie în Europa a unui întreg sector agricol.

Deşi sacrificarea a fost ilegală, comisia a fost de acord cu Frederiksen că ea nu a încălcat legea în mod intenţionat. Decizia a devastat industria nurcii din Danemarca. Ţara a fost în trecut unul dintre cei mai mari exportatori de blănuri din lume.

Danemarca este punctul central al unei crize politice globale, după ce gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din  Marea Baltică au fost avariate săptămâna trecută. Frederiksen a recunoscut miercuri că este ”ciudat să organizeze alegeri generale în mijlocul unei crize internaţionale”.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne