Numărul donatorilor de sânge s-a redus considerabil


Numărul donatorilor de sânge s-a redus considerabil în perioada estivală, în timp ce necesitatea zilnică a componentelor de sânge este în creştere. Astfel, în urma unei iniţiative, lansată de Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, zeci de angajaţi şi lucrători medicali de la Institutul de Medicină Urgentă au donat sânge în cadrul campaniei „Dăruieşte sânge, dăruieşte viaţă”, relatează Moldova 1.

Olga Pinteac activează asistent medical în cadrul Institutului de Medicină Urgentă. Femeia spune că este la a zecea experienţă în calitate de donator.

„La noi, în instituţie se petrec în jur de 50 intervenţii, în fiecare zi dintre care la jumătate din ele este necesar de transfuzie de sânge pentru pacienţi este un lucru vital”, afirmă asistentă medicală, Olga Pinteac.

De câteva luni, Dorin Gudima este angajat la Institutul de Medicină în Blocul de operaţii şi zilnic vede cât de solicitat este sângele sau plasma.

Cea mai mare cantitate este direcţionată către Institutul de Medicină Urgentă, unde zilnic sunt operaţi aproape 30 de pacienţi în stare gravă.

„Institutul de Medicină Urgentă utilizează şase litri de componente sangvine pe zi, pentru 20 de pacienţi de urgenţă şi zece pacienţi planici zilnic. Acesta este o cantitate foarte mare zilnică”, spune vicedirectorul Institutului de Medicină Urgentă, Diana Manea.

„Pe perioada de vară au crescut considerabil necesităţile în produse sangvine şi solicitărilor din partea instituţiilor medicale. Bineînţeles că numărul donatorilor a scăzut”, spune vicedirectorul Centrului de Transfuzie a Sângelui, Doina Blanari.

Pentru a asigura instituţiile medicale din ţară cu sânge anual sunt necesari de 70 de mii de donatori.

[sc name=”replica_ro” ][/sc]

trm.md


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne