Republica Moldova nu poate începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană atâta timp cât jumătate din localitățile din țară nu sunt conectate la rețelele publice de apă și canalizare. Opinia a fost exprimată de jurnalistul Victor Nichituș, care susține că autoritățile de la Chișinău trebuie să depună eforturi mari pentru a realiza condiționalitățile Comisiei Europene.

„Toată lumea înțelege că dacă nu ar fi fost războiul din Ucraina, Moldova nu ar fi primit statutul de țară candidat al UE. Republica Moldova nici pe departe nu întrunește criteriile de aderare de la Copenhaga. Cum poate UE să înceapă negocierile cu RM, în condițiile în care localitățile din țară nu sunt conectate la apeduct și canalizare”.

Totodată, autoritățile române cunosc care sunt realitățile de la Chișinău și ar trebui să atenționeze guvernanții când depășesc limitele democrației în procesul de îndeplinire a criteriilor de aderare la UE, a mai adăugat Victor Nichituș.

 „Autoritățile române ar trebui să atenționeze în mod public autoritățile de la Chișinău în momentul în care fac derapaje de la procesele și depășesc anumite linii roșii de democrație. Probabil, acest lucru are loc în culise. În opinia mea, România și-a asumat rolul de avocat al Republicii Moldova pentru integrare europeană”.

Până la publicarea acestei știri, reprezentanții guvernării nu au venit cu o reacție la declarațiile respective.

Amintim că, pe 23 iunie 2022, țara noastră a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, alături de Ucraina.

facebook

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.