Ne simțim sacrificați. Așa au calificat locuitorii din Rezina legea PAS care permite arderea anvelopelor la uzina din regiune


Aleșii locali din Rezina au adus critici dure majorității PAS pentru legea care va permite arderea anvelopelor uzate în cuptoarele uzinei de ciment din localitate. Nemulțumirile au fost exprimate în cadrul unei ședințe a Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională, unde au fost invitați președintele raionului, primari, dar și mai mulți consilieri raionali.

Președintele raionului Rezina, Valeriu Ciorici, a declarat că deputații PAS nu trebuie să-i invite la Parlament pentru discuții, dar să vină în teritoriu, unde să discute față în față cu oamenii. Ciorici le-a atras atenția guvernanților că această problemă ecologică și care creează grave probleme de sănătate nu este doar a raionului Rezina, dar a întregii țări.

”Ne-am așteptat ca cei care au inițiat acest proiect de lege să vină în raionul Rezina, să discute cu cetățenii, nu cu noi”, a declarat Ciorici.

Un consilier raional a menționat că 45 de mii de locuitori din Rezina așteaptă deputații PAS în teritoriu ca să discute cu ei. Alesul local a declarat că în prezent majoritatea cererilor de ajutor care parvin din partea cetățenilor sunt legate de bolile oncologice și a căilor respiratorii.

”Avem 80 la sută din solicitările de susținere a cetățenilor cazuri oncologice. Sunt rapoartele anilor 2017 care vorbesc despre nivelul bolilor respiratorii în rândul copiilor din raioanele Rezina, Șoldănești, Orhei și Telenești. Avem o problemă și dacă suntem cei mai expuși, de aceea am și reacționat. Rugămintea noastră este să veniți în teritoriu. Consilierii raionali au solicitat să veniți să discutați cu oamenii. Veniți în teritoriu, priviți-i în ochi și explicați-le lor. Acolo vă așteaptă în jur de 45 de mii de locuitori ai raionului care sunt expuși”, a spus alesul local.

Consilierii din Rezina au menționat că situația în regiune este catastrofală, iar legea PAS va agrava și mai mult situația. De asemenea, aceștia au declarat că deputații PAS trebuiau mai întâi să discute cu oamenii din raion după care să voteze legea.

”Dacă incinerarea va avea loc după cum presupunem noi, anume în cuptorul uzinei de ciment, atunci noi ne simțim sacrificați, pentru că noi deja am simțit pe pielea proprie ce conțin emisiile de la anvelopele arse și ce respirăm noi periodic”, au declarat aleșii.
La sfârșitul anului trecut, consilierii din Rezina și-au exprimat dezacordul față de proiectul de lege votat în prima lectură de majoritatea PAS. Într-o scrisoare deschisă adresată conducerii țării, aleșii raionali au rugat să se retragă acest proiect de pe ordine de zi a Parlamentului, iar în cazul în care se va vota, au rugat-o pe președintele Maia Sandu să nu promulge legea. Aleșii poporului atrag atenția că la arderea anvelopelor, în atmosferă, sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerigene.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne