Comentând atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău, fostul deputat și președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, Chiril Moțpan, a spus că unul dintre posibilele motive pentru cele întâmplate ar putea fi faptul că în funcții de conducere la MAI și la SIS au fost numiți reprezentanții ONG-urilor.

„Potrivit unor informații, în ultima perioadă foarte multă lume a plecat din organele de drept, inclusiv de la Serviciul de Informații și Securitate, de la Ministerul de Interne. Părerea mea este că în fruntea acestor instituții trebuie să fie specialiști, profesioniști în domeniu. Au numit reprezentanți ai umor organizații neguvernamentale. Și, probabil, și acesta este un motiv că situația este așa cum este”, a spus Moțpan la emisiunea Cutia Neagră de la TV8.

Potrivit fostului deputat, pentru a salva situația, „este nevoie să fie returnați specialiștii”, precizând că unii dintre ei, în special din SIS, au fost „rugați să plece”.

„Mulți au plecat din cauza că salariul este mic, unii au fost obligați să plece – motivat sau nemotivat – și aceasta este și o problemă care ar trebui studiată. Din Serviciul de Informații și Securitate, cunosc foarte mulți ofițeri care au fost „rugați” să plece, au fost dați afară din varii motive. Și lucrurile acestea s-au început încă de pe timpurile lui Esaulenco”, a spus Moțpan.

Totodată, fostul deputat a precizat că în legislatura precedentă a Parlamentului când a condus Comisia parlamentară pentru securitate națională, i se furniza informații despre atitudinea față de foarte mulți ofițeri din partea conducerii din acea perioadă – când „era Esaulenco, Gumeniuc.”

„Și astăzi, cu siguranță, dacă o să fac o analiză a cadrelor, a efectivului în această instituție, o să vedeți că lipsesc foarte mulți specialiști <…> În domeniul de securitate a statului, nu se joacă cu cadrele – aici un specialist bun se formează 10-15 ani, și nu în 2-3 luni”, a spus Moțpan, adăugând că nu știe care este „situația actuală în Ministerul Afacerilor Interne, dar din SIS au plecat foarte mulți specialiști”.

La momentul publicării acestei știri, persoanele vizate, precum și serviciile de presă ale Ministerului Afacerilor Interne, SIS, Guvernului nu au comentat în spațiul public declarațiile lui Chiril Motpan.

youtube

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.