Moldovagaz vrea să treacă la măsurarea gazelor în kilowați-oră


„Moldovagaz”, „Energocom”, precum și companiile de transport gaze „Moldovatransgaz” și „Vestmoldtransgaz”, vor înainta un demers comun către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind crearea unui cadru normativ de trecere unității de măsurare a gazelor naturale de la metri cubi la kilowați/megawați-oră. Implementarea noilor reguli se propune începând cu 1 iulie curent.

Această practică este răspândită vast în țările UE, asigurând o contabilizare mai precisă a gazelor în procesul de predare-primire a acestora la punctele de interconectare de frontieră, pe piața en-gros și în rețeaua de distribuție a gazelor, luând în calcul puterea calorică actuală a acestora și alți parametri, explică cei de la „Moldovagaz”.

Potrivit companiei, trecerea la o nouă unitate de măsurare a gazelor nu va necesita înlocuirea echipamentului de măsurare gaze (contoarele), iar consumul în kilowați-oră va fi calculat pe baza unei formule speciale.

Totodată, participanții la piața de gaze propun, începând cu luna martie, implementarea procedurii de rezervare a capacităților să se bazeze nu pe licitațiile zilnice de vânzarea a gazelor naturale, ci pe cele lunare, desfășurate pe platforma europeană RBP. Aceasta va îmbunătăți eficiența relațiilor dintre „Energocom” și „Moldovagaz”, de la care furnizorul achiziționează în prezent gaze naturale, susțin reprezentanții „Moldovagaz”.

moldova1.md


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne