Moldova este în prag de un colaps social-economic, susțin sindicaliștii


Sindicaliștii își exprimă dezacordul și îngrijorarea față de majorarea tarifelor la gazele naturale, fapt care va conduce la scumpiri în lanț a serviciilor comunale, a prețurilor la produsele de strictă necesitate și, inevitabil, la survenirea unui colaps social-economic în țară. Într-un comunicat de presă emis de Consiliul General al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova se menționează că nu este clară modalitatea de formare a prețului la gazele naturale procurate de la furnizor, nu este clar de ce nu este făcută publică această formulă de calcul pentru consumatori.

“Spre regret, propunerile expuse în declarațiile recente ale Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova nu au fost acceptate în totalitate, iar compensațiile care vor fi acordate doar consumatorilor casnici nu vor avea un impact semnificativ asupra soluționării situației create.

În acest context, pentru neadmiterea diminuării puterii de cumpărare a populației ca urmare a majorării prețurilor în lanț la toate produsele și mărfurile, cerem, în mod de urgență:

  • Convocarea ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective pentru determinarea măsurilor concrete;
  • Asigurarea transparenței stabilirii tarifului la gazele naturale prin publicarea formulei de calcul și prețului la gazele naturale;
  • Scutirea de TVA a gazelor naturale și gazelor lichefiate;
  • Reducerea TVA la produsele alimentare social-importante;
  • Stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 4000 de lei;
  • Majorarea valorilor de referință în sectorul bugetar în mărime mai mare decît s-a propus la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022.

Majorarea pensiilor, asigurînd menținerea puterii de cumpărare a persoanelor pensionare.
Sporirea nivelului protecției sociale prin adoptarea unor mecanisme de susținere a persoanele cu venituri mici, suplimentar la compensațiile la achitarea facturilor pentru gaze naturale și agent termic care vor fi acordate consumatorilor casnici.
În cazul în care revendicările noastre nu vor fi auzite și nu vor fi întreprinse măsurile necesare, sindicatele își rezervă dreptul de a purcede la alte acțiuni, care sunt prevăzute de cadrul legal”, se mai arată în mesajul sindicaliștilor.

Confederația Națională a Sindicatelor a înaintat aceste revendicări Guvernului, Parlamentului și Președintelui țării pentru întreprinderea măsurilor de susținere social-economică a populației.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne