Ministrul Finanțelor, Veronica Sirețeanu, a avertizat că de anul viitor Moldova nu va mai primi granturi, iar toate fondurile care vor intra în țară vor veni doar sub formă de credite și împrumuturi. Potrivit ministrului, motivul este că „Republica Moldova a trecut din categoria țărilor sărace la categoria țărilor în curs de dezvoltare”. Aceste declarații au fost făcute într-un interviu acordat newsmaker.md.

„Anul acesta, din 86 de miliarde de lei venituri bugetare, 4 miliarde de lei sunt granturi. De ce este important? Pentru că de anul viitor nu vor mai fi granturi: ori venituri, ori împrumuturi. În august 2022, conform standardelor internaționale, Republica Moldova a trecut din categoria țărilor sărace în categoria țărilor în curs de dezvoltare. Pe de o parte, este grozav, pe de altă parte, nivelul granturilor a scăzut brusc. Nu ne mai tratează în spiritul: „Cum vă putem ajuta?”. Deja ne tratează în spiritul: „Ce dezvoltați? Haide-ți să vă împrumutăm bani”, a spus Sirețeanu.

După cum a subliniat ministrul, în această situație, angajații ministerului încearcă acum să maximizeze durata noilor contracte de împrumut, astfel încât împrumuturile să fie acordate pe o perioadă mai lungă.

„Am fost deconectați de la fondurile internaționale, unde erau multe granturi. Încercăm și acum [să ne schimbăm abordarea], de exemplu, cineva de la ministere spune: vrem să dezvoltăm așa și așa proiect, am găsit un partener care ne-a promis un împrumut pentru așa și așa perioadă. Încercăm să o prelungim pe o perioadă mai lungă și propunem să negociem cu acest donator despre componenta de grant”, a adăugat Veronica Sirețeanu.

newsmaker.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.