Urmează un scandal imens între Republica Moldova și Federația Rusă. De această părere este comentatorul politic, Roman Mihăeș. Potrivit acestuia, Federația Rusă nu va accepta rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz. Mai mult, partea rusă ar putea sista livrările de gaz către țara noastră.

„Probabil că va fi un scandal imens între Republica Moldova și Federația Rusă, pentru că este o cifră destul de mare și pentru Rusia. Se crează impresia că pe frontul gazelor guvernul actual a avut niște înfrângeri. Există riscul ca Federația Rusă să sisteze livrarea de gaze și atunci noi avem soluții de alternativă, dar problema este în preț”.

Roman Mihăeș susține că Moldova și Rusia ar putea să ajungă la un acord echitabil în privința datoriei față de Gazprom prin intermediul unui proces.

„Cred că cea mai corectă cale ar fi un proces. Când partea moldovenească și cea rusă au divergențe și dacă este vorba de bani, de un contract semnat și există clauza de jusrisdicție, mi se pare civilizat să fie un proces. Chiar dacă o să dureze un an sau doi, dar o să fie claritate”.

Precizăm că auditul datoriei de la „Moldovagaz” în sumă de 709 milioane de dolari constată că Republica Moldova trebuie să achite doar suma de 8,6 milioane de dolari. Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, Republica Moldova a propus Gazprom să achite această sumă și problema datoriei să fie închisă. La rândul său, Gazprom a respins rezultatele auditului.

facebook

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.