Meteorologii au anunţat Cod Galben de schimbare bruscă a vremii


Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru 17-18 noiembrie Cod Galben de schimbare bruscă a vremii.

Potrivit meteorologilor, în perioada de referinţă se prevăd precipitații sub formă de ploaie, treptat trecând în ninsoare. „Vântul va prezenta intensificări din nord-vest în rafale de până la 15-18 m/s. Temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-7°C”, indică SHS.

Conform specialiştilor Serviciului Hidrometeorologic, în noiembrie precipitaţiile cad preponderent sub formă de ploaie. Ninsoare pe teritoriul ţării se semnalează pentru prima dată, în medie, în prima jumătate a lunii, dar zăpada repede se topeşte. Stratul de zăpadă se formează mai mult în partea de nord a ţării, în fond, la sfârşitul lunii noiembrie. Grosimea lui medie decadică nu depăşeşte 3 cm, deşi datele arată că în unii ani grosimea maximă a stratului de zăpadă pe platformele meteorologice a atins şi 78 cm (26 noiembrie 1975, Cahul).

În luna noiembrie, dintre fenomenele meteorologice stihinice, cel mai mare pericol îl prezintă ninsorile abundente şi vântul puternic (în medie o dată în 7-8 ani), sunt posibile viscole şi depuneri de polei şi chiciură (în medie o dată în 20 ani). Numărul de zile cu precipitaţii în ultima lună de toamnă pe teritoriul ţării constituie în medie 10-13 zile, cu ceaţă – 3-9 zile, cu gheţuş – 1-2 zile, cu viscol – mai puţin de o zi.

moldpres.md


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne